Βαγγέλης Καναβός: Ένας Παραολυμπιονίκης στα δίχτυα της γραφειοκρατίας


Ο παραολυμπιονίκης Βαγγέλης Καναβός εξηγεί, με συνέντευξή του (1/4/2014) το πως η ελληνική γραφειοκρατία του στερεί χρήματα, τα οποία κέρδισε φορώντας τα «γαλανόλευκα» (η συνέντευξη δόθηκε στο gazzetta.gr)
Ο 25χρονος Καναβός ήταν Παραολυμπιονίκης στους Αγώνες του 2012, στο άλμα εις μήκος. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε βγει τέταρτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας. Διάκριση για την οποία δικαιούται οικονομική επιβράβευση. Η θέση του πιστοποιείται άλλωστε από τη βεβαίωση:



Ενώ λοιπόν έκανε αίτηση για τα χρήματα που δικαιούται, κάπου στο… δρόμο τα χαρτιά του εξαφανίστηκαν. Ο 25χρονος αθλητής τα έστειλε με το ταχυδρομείο και δεν έφτασαν ποτέ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάποια στιγμή, οι υπόλοιποι αθλητές ξεκίνησαν να ερωτώνται για τα στοιχεία τους προκειμένου να πληρωθούν. Σε εκείνον δεν τηλεφώνησαν ποτέ. Όταν επικοινώνησε ο ίδιος, ενημερώθηκε ότι τα έγγραφα του δεν έχουν φτάσει. Η νέα του αίτηση ήταν εκπρόθεσμη, με αποτέλεσμα να του λένε συνεχώς ότι απλά δεν γίνεται να πληρωθεί, παρότι πρόκειται για χρήματα που δικαιούται!

Ο Βαγγέλης διηγείται:

 «Το 2010 πήρα μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑΜΕ στην Κροατία, στην κατηγορία Τ20. Είχα βγει τέταρτος. ΤΑ επίσημα αποτελέσματα υπάρχουν καταγεγραμμένα, όπως και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Το Κράτος ορίζει ότι αν υπάρχει επιτυχία σε πανευρωπαϊκό, Παγκόσμιο ή Ολυμπιακούς/ Παραολυμπιακούς, διότι έχουμε τα ίδια προνόμια με τους αρτιμελείς, τότε δικαιούμαστε ένα χρηματικό έπαθλο. Είχα βγει τέταρτος. Η νομοθεσία ορίζει ότι από τις αρχές Ιανουαρίου δικαιούσαι να κάνεις τα χαρτιά για την οικονομική επιβράβευση. Εγώ τα έκανα και τα έστειλα με το ταχυδρομείο. Όμως δεν έφτασαν ποτέ. Αυτό φυσικά δεν το ήξερα. Το έμαθα το Νοέμβριο του 2013.

Όταν η ΓΓΑ έπαιρνε όλους όσους τα δικαιούνταν τηλέφωνο και ρωτούσε για ΑΦΜ, εφορία και αριθμούς λογαριασμού για να βάλει τα λεφτά. Και παίρνω να ρωτήσω την Ομοσπονδία. Εκείνοι
πήραν τη Γενική Γραμματεία και τους είπαν ότι δεν υπάρχουν πουθενά έγγραφα για μένα. Ξαναέκανα τα χαρτιά και μου απάντησαν ότι είναι εκπρόθεσμα. Ότι είχε περάσει ο χρόνος και ότι θα είναι παράνομο να βάλουν υπογραφή. Εμείς απευθυνθήκαμε στην ΓΓΑ, την κυρία Γιαννακίδου και έκανε θετική εισήγηση στον κύριο Ανδριανό. Του είπε ότι τα χαρτιά χάθηκαν στο ταχυδρομείο
και ότι είμαι Παραολυμπιονίκης στους Αγώνες του 2012. Η νίκη δεν αμφισβητείται.

Αλλά ο υπουργός πάτησε πάνω στο νόμο και είπε ότι είναι εκπρόθεσμα τα χαρτιά και άρα παράνομο να μου δώσουν τα χρήματα, διότι μπορεί κάποιο άλλο κόμμα να κάνει καταγγελία. Και τους ρώτησα, φυσικά:
”Ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα πει κάτι για έναν Παραολυμπιονίκη που χάθηκαν τα χαρτιά του στο ταχυδρομείο;”.
 Δείτε το και λογικά. Ποιος αθλητής που δικαιούται χρήματα δεν θα κάνει αίτηση για να τα πάρει; Δεν έχει λογική. Μας ξαναείπαν όμως ότι είμαστε εκπρόθεσμοι και ανεπίσημα μας είπαν ότι είναι παράνομα να μας δώσουν τα χρήματα. Είχαμε πάει μέχρι τον Υπουργό Επικρατείας και μας είπε τα ίδια. Στις 12/11 του 2013 έκανα πάλι αίτηση, που ήταν αρνητική.

Πλέον δεν ξέρω τι να κάνουμε. Μόνο τα δικαστήρια μας μένουν, αλλά θέλουν πολλά χρήματα. Είμαι ορφανός, ζω με τη μητέρα μου με μία σύνταξη που κι αυτή είναι κομμένη και δεν έχουμε
χρήματα για τα δικαστικά έξοδα. Ήταν η πρώτη φορά που μπορούσα να πάρω πριμ και δεν ήξερα ότι έπρεπε να στείλω τα χαρτιά με κούριερ και τις λοιπές διαδικασίες. Για τα χρήματα του Λονδίνου, τα έχω στείλει κανονικά. Για τα άλλα δεν ήξερα. Και η ΓΓΑ δεν με ειδοποίησε ότι δεν πήγαν τα χαρτιά. Όλοι οι άλλοι πήραν τα χρήματα που τους αναλογούσαν, μόνο εγώ δεν τα πήρα. Ήταν 12.000 ευρώ για μένα και 6.000 για τον προπονητή μου».


Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος προβλέπει όριο υποβολής των αιτήσεων. Δεν είναι όμως ότι ο Καναβός δεν έκανε την αίτηση. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ποιος αθλητής θα δικαιούταν χρήματα και δεν θα τα έπαιρνε; Είχε όμως την ατυχία να μπλεχτεί στα γρανάζια του Κράτους. Τι κι αν έχει χάσει τον πατέρα του; Τι κι αν αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσης, όπως χιλιάδες άλλοι; Το ζήτημα είναι η εκπρόθεσμη αίτηση. Ασχέτως αν δικαιούται τα χρήματα. Άλλωστε, αποδεδειγμένα η γραφειοκρατία ξεπερνιέται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις..

0 σχόλια:

Πες το, μην ντρέπεσαι. ξαδέλφια είμαστε μπρε...